Krachten

Er zijn veel verschillende soorten krachten.

Zoals :

–       Drukkracht: Als je met je hand op een spons drukt, oefen je drukkracht uit op de spons.

–       Normaalkracht: Doordat de normaalkracht van de spons te klein is, kan de spons plat gedrukt worden.

–       Trekkracht: Als je aan een elastiek trekt, Beoefen je trekkracht uit op de elastiek. De elastiek wordt dan uitgerekt.

–       Veerkracht: Veerkracht oefen je uit als je op de bank ploft. In de bank zitten veren. Geen veren van vogels maar van die ijzeren spiraaltjes. Die zitten in de bank. Want als het er niet zit, dan zul je snel rugpijn krijgen. De veringen zorgen ervoor dat je comfortabel en stabiel zit. Ook in een auto zitten veringen zodat je goed de drempel over kan.

–       Wrijfkracht: Een voorbeeld van wrijfkracht is bijvoorbeeld een lucifer en een luciferdoosje. Door wrijving tussen de lucifer en het doosje is het mogelijk om vuur te maken.

–       Zwaartekracht: Door zwaarte kracht is het mogelijk om op aarde te blijven. Zonderzwaartekracht zouden we niets wegen en zouden we in de kucht zweven dus. Heel diep in de aarde zit iets dat ons aantrekt. Dus de aarde trekt alles naar zich toe. Daarom valt een bal ook naar beneden als je het in de lucht gooit.

 

Zichtbare en onzichtbare krachten

Niet alle krachten zijn zichtbaar. Als je de wind langs je lichaam voelt waaien, dan voel je het wel maar zie je het niet. Magnetische kracht is bijvoorbeeld onzichtbaar Zwaartekracht ook.

Onzichtbare krachten laten altijd een reactie zien.Zo zie je dat magneten werken. Want als je twee magneten tegen elkaar drukt en dan loslaat, zie je dat het blijft plakken.

Het is handig dat je wind kunt voelen. Zo kun je de windrichting weten. Als je wind tegen hebt, merk je goed dat het waait. Krachten kun je ook herkennen aan de werking. Als je een kaars uitblaast, zie je niet hoe snel de wind die je blaast naar de kaars gaat. Maar je kunt het wel inschatten door te zien wanneer de vlam gedoofd is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s